Strävhårig Vorsteh

En riktig Vorsteh ska enligt min mening fungera som stående fågelhund. Den ska dessutom kunna ställa en älg, driva klövvilt med skall, fungera som spårhund-släpphund på eftersök samt kunna avfånga skadat klövvilt av lämplig storlek. En sådan hund blir ju inte speciallist på alla moment men har man rätt individ kan den bli duglig på de flesta.

”Har man en riktig Vorsteh och en väl inskjuten drilling så klarar man det mesta” (Citat från en numera avliden yrkesjägare)

Aya

Vår allround hund, Aya är en vorsteh av den ”gamla” sorten. Lugn i hemmet och full fart på jakt. Hon har troligen en ”av- och på knapp”.

Aya används som den allround hund hon är. Vi jagar skogsfågel och ripa i norra Sverige varje år och fasan, rapphöna och morkulla här hemma. Hon används också som kortdrivande-ställande hund under hela säsongen. Hon utför också 50-80 eftersök om året på både trafikskadat och jakt eftersök. Hon avfångar vanligtvis upp till och med dovhinds storlek. Rovdjursskärpan finns också med då hon har både mink, räv och grävling på meritlistan och en viss förkärlek till tamkatter. Givetvis blir det lite ”fel” ibland då hon kan stå för en morkulla under en spårning eller jaga rådjur under fågeljakt men det är sånt man får räkna med…..

Aya är numera pensionär och jagar endast på hemmamarkerna.

Diesel  SE48516/2016

Diesel är köpt som valp från Danmark och verkar hittills vara ett bra Vorsteh ämne.